Energiatudatosság
Kezdőlap  |  Energiatudatosság

Energiatakarékosság

A környezetvédelem fontossága és az energetikai besorolások

Felső kép: Energia
Az elmúlt évek megváltozott gazdasági környezete, a jelentősen megemelkedett energiaárak és az egyre inkább előtérbe kerülő környezetvédelem fokozatosan alakították át a tervezés kiinduló szempontjait. Az indokolatlanul nagy méretű épületek helyett a pontos építészeti programban meghatározott nagyságú házakat igénylik megrendelőink. A „minden mindegy” anyagválasztást az átgondolt szerkezeti és rétegrendi tervezés váltotta fel. Ugyanakkor még további előrelépésre van szükség a teljes, koncepcionális gondolkodás elsajátításában a megrendelők részéről is. A HÁZ egy olyan egész, ahol nem lehet csak fal és nyílászáró „U” tényezőjében gondolkodni, figyelembe kell venni még számos épületjellemzőt és gépészeti megoldást, hogy a jelen kornak megfelelő korszerű épület jöhessen létre.
Sokan azt gondolják, hogy attól lesz gazdaságos a házuk, ha legalább 15-20 cm hőszigetelést tesznek a falra (ez biztosan segít, de önmagában nem elegendő, hiszen a teljes hőveszteség csak egy része távozik a falakon át). Szintén általános tévhit, hogy a régi A+ besorolású házakat összetévesztik a passzív házzal. Ez mindösszesen annyiban igaz, hogy a passzív házak valóban ilyen besorolásúak voltak. Ezen épületek egyik különbsége a hagyományos házaktól (több más fontos tényező mellett), a légtömörségükben rejlik. Ez azt jelenti, hogy itt a hőszigetelésen kívül, nagy hangsúlyt kap a "légzáró" szigetelés, illetve az ilyen szerkezeti, kapcsolódási megoldások. Ez azért különösen fontos, mert semmit nem ér a vastag szigetelés körben, ha egyszerűen valahol kiszökik a meleg és beáramlik helyére a téli -20°-os levegő. Az ilyen épületek szinte elképzelhetetlenek megfelelő gépi szellőztetés nélkül, ugyanis a szellőzési hőveszteség akár többszöröse lehet a fűtéssel elhasznált energiának. Ez a szellőzés nem egyenlő sem az ismert "dobozos" klímával, sem a konyhai szagelszívóval! A passzív házakban kellemes és állandó hőmérséklet, friss levegő van télen-nyáron, és mindez igen gazdaságosan üzemeltethető. Még egy fontos különbség, hogy a passzívház tervezésnél szükséges az ún. PHPP számítás, mellyel ellenőrizendő/ellenőrizhető, hogy "passzív-e" a passzív ház. Egy energiatakarékos lakóépület tervezésénél fontos tisztázni az elérni kívánt célt, és ehhez lehet a megfelelő szerkezeteket kiválasztani.
Építész irodánk partner ebben a közös gondolkodásban. Az épület tervezése során figyelembe vesszük az anyagi lehetőségeket, a szerkezeti igényeket, követjük az építészeti programot és új gépészeti megoldásokat vetünk fel. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokan szeretnének passzív házat (ez alatt általában alacsony energiájú házat értenek), ám az anyagi lehetőségeik igen korlátozottak, ezért elfogadható kompromisszum lehet egy gazdaságos, energiatakarékos ház tervezése. Az elmúlt évek nagy számú referencia bázisa bizonyítja hosszú távú elképzeléseink helyességét, a tervezői-megrendelői együttműködés eredményességét. Kérje szakmai tanácsunkat energiatakarékos épület létrehozásához, hogy Ön is energia megtakarítást érjen el.
Házak
AA++
40% alatt - Minimális energiaigényű

Ide kerülnek a passzív házak és a legkorszerűbb alacsony energiájú házak. A falazatuk vagy valamely újabb technológiával készített szerkezet, vagy 25-30 cm hőszigetelést tartalmaz, mindezt az épületen körben alul és felül is, a legjobb minőségű passzívház ablakokat és alternatív, megújuló fűtési rendszert tartalmaz (padló-, mennyezet, vagy falfűtést/hűtést), megfelelő hőcserélős szellőztetéssel. Kiemelten fontos a tájolás, az árnyékolás a légtömörség, és még sok más szempont is.

AA+
40 - 60 % - Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

Ezek az épületek is kifejezetten korszerű, alacsony energiájú házak. A falazatuk hasonló a AA++ kategóriánál leírtakkal, a nyílászárók három rétegű üvegezéssel ellátottak, árnyékolástechnikával védettek a nyári túlmelegedéstől. Megújuló fűtési rendszert (is) tartalmaznak (padló-, mennyezet, vagy falfűtést/hűtést) és hőcserélős szellőztetést.

AA
61 - 80 % - Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb

Egy ilyen épület a falazattól függően kb. 15-25 cm hőszigetelést tartalmaz, a födémen és a padlón egy kicsivel többet, három rétegű üvegezéssel ellátott ablakokat a szükséges helyeken árnyékolástechnikával és megfelelően kialakított épületszerkezeti csomópontokat. Az épület gazdaságosan üzemeltethető lenne akár egy kondenzációs rendszerű gázkazánnal is (a megújuló fűtési rendszer nélkül azonban nem kerülhet ebbe a kategóriába), de egy modern hűtő/fűtő rendszer a megfelelő választás.

BB
81 - 100 % - Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő

Ide tartoznak zömében azok az épületek, amelyek megfelelő módon hőszigeteltek (a jelen előírások alapján!), de anyagi, vagy bármely egyéb más megfontolásból nem kívánták az előírt hőszigetelési értékeket jelentősen túlteljesíteni. Sok szempontból ez a kategória - különösen az alsóbb tartományban - még elfogadható kompromisszumot jelenthet az egyes szerkezetek ár/érték arányában, különösen rövid távon.

CC
101 - 130 % - Korszerű

Új építésű épület esetén, kisebb, a tervtől való kedvezőtlen eltérés, vagy egyéb paraméter megváltozása miatt kerülhet ide lakóépületünk, amennyiben az eltérés csak néhány százalék, attól még "lényegében" megfelel az előírásoknak, de pl. értékesítéskor már zavaró lehet, hogy miért nem pl. BB a besorolás! Régebben épült épületek akkor kerülnek ide, ha az akkori beruházó jelentősen túlteljesítette az előírásokat.

DD
131 - 160 % - Korszerűt megközelítő

A 2010-15 előtt épület azon "új" házak nagy része, amelyek megfeleltek az akkori előírásoknak most ebbe a kategóriába tartozik. Mint ahogy a táblázatban is az életben is kb. félúton - egy kissé közelebb a jóhoz - helyezkedik el a régi nagyon pazarló és jelenleg előírt között. Az ilyen házaknál "a csak szigeteljük le falat, biztos jó lesz" hozzáállás sok esetben használhat, de sokszor nem vezet kellő eredményre!

EE
161 - 200 % - Átlagosnál jobb

A 90-es években épület házak kerülhetnek ebbe a kategóriába, a beépített szerkezetektől (falak, nyílászárók, tetőszerkezet stb.) függően, egyes panellakások is hasonló besorolást kapnának. Egy ilyen "átlagosnál jobb" épület már majdnem kétszer annyi energiát használ, mint a most még megfelelők, és majdnem háromszor annyit, mint egy minimálisan javasolt AA kategóriás.

FF
201 - 250 % - Átlagos

A korábban épül épületek a felhasznált termékektől és fűtési rendszertől itt is helyet kapnak. Mint a kategória neve is mutatja, ez átlag, amely nagyon-nagyon messze van a ma korszerűnek nevezettől.

GG
251 - 310 % - Átlagost megközelítő

Ide kerülhetnek az előző kategória gyengébb épületei, vagy a következőben lévő, esetleg már kisebb felújításon átesett házak. A hivatalos "Átlagost megközelítő" meghatározás kicsit becsapós, hiszen azt sejteti, hogy nem is olyan rossz, pedig valójában az. Ön venne egy 20 literes fogyasztású autót, vagy GG kategóriás hűtőszekrényt?

HH
311 - 400 % - Gyenge

A magyarországi falvak, kisvárosok arculatát meghatározó, 60-as, 70-es épült, sátortetős ún. "kockaházak" foglalják ennek a kategóriának az alsóbb részét. Szintén itt találhatók a régi város bérházak jelentős része. Ezen épületek annyira gazdaságtalanok, hogy szinte "bármilyen" hőszigetelés, ablakcsere stb. rögtön érezhető javulást jelenthet egy téli szezon alatt. Mindezek ellenére azért felújítás előtt fontos egy tervezői konzultáció.

II
401 - 500 % - Rossz

Ennek a kategóriának beszédes neve, és itt pontosan azt találjuk, amit gondolunk: elavult, gazdaságtalan és kifejezetten drágán fenntartható épületek gyűjtőcsoportja.

JJ
500 % felett - Kiemelkedően rossz

"Ahogy fújja a szél a fák leveleit a kertben, úgy mozognak az ablakpárkányon lévő virágok szirmai és rezdül a függöny a vizes falak előtt, amelyen kívülről jól látszanak a csupasz téglák." Az utolsó kategóriának nincs felső határa, így ide sorolhatjuk a lakásnak használt régi melléképületeket, és minden olyan építményt, amelyet már egykoron sem lakó funkciónak szántak (pl. 1 tégla vastag fal, 1 rétegű ablak, csupasz fafödém).

Tanácsadásért vagy kérdésével forduljon hozzánk bizalommal!