Műszaki ellenőrzés

Kezdőlap  |  Műszaki ellenőrzés
Építési műszaki ellenőrzés

Lakóépületek építési minőségének folyamatos ellenőrzése a kivitelezés során

Felső kép: Műszaki
Az építészeti tervezés során, Ügyfeleinkkel közösen eltöltött több hónap alatt olyan bizalmi kapcsolat épül ki, mely a kivitelezés időszakában is megmarad, függetlenül attól, hogy az adott épületet irodánk vagy más kivitelező vállalkozás valósítja-e meg. Ez a kapcsolat a kötelező Tervező művezetés bevezetésével csak tovább erősödött, így egyre gyakrabban merült fel igényként, hogy ezzel együtt Építési műszaki ellenőrzési feladatokat is lássunk el. Ezen kihívásnak eleget téve csapatunkat nagy tapasztalatú műszaki ellenőr kollégákkal erősítettük meg.
Törvényi előírás szabályozza, hogy az egyes épületek megvalósításában milyen szereplőknek a részvétele kötelező. A kissé hasonlatos hangzású nevek csak ráerősítenek ezen feladatkörök összetévesztésére. Szeretnénk segítséget nyújtani a három státusz feladatainak rövid magyarázatával:
Műszaki ellenőrzés Műszaki ellenőrzés

Felelős műszaki vezető

Az építési munkaterületen végzett mély- vagy magasépítési munkákat a Felelős műszaki vezető irányítja. A felelős műszaki vezető tevékenysége a kivitelezési szerződésében vállalt építőipari tevékenység egészének vagy meghatározott részének irányítására terjed ki. Általában a kivitelező biztosítja, de lehet külsős megbízott is. Kiemelten fontos szerepkör az övé, mert napi szinten irányítja a munkálatokat és a kivitelezést végző szakembereket. MV jelű kóddal kell, hogy rendelkezzen, mint kamarai tag. Szinte minden építkezésen (családi házaknál mérettől függetlenül) kötelező résztvevője a munkáknak.

Építési műszaki ellenőr

Az Építési műszaki ellenőr a Megrendelő helyszíni képviselője, az adott építkezés megvalósítása során az ő érdekeinek szem előtt tartásával végzi munkáját. A kivitelezési tevékenység teljes folyamatában ellenőrzi a vonatkozó szabályok, előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési tervdokumentációban foglaltak maradéktalan betartását. Átveszi az elkészült munkákat, naplót vezet, jelzi a Megrendelő, kivitelező, tervező felé a szükséges teendőket. Ő is kamarai tagsággal bíró szakember, melynek kódja: ME. Kisebb családi házaknál nem kötelező, fontosságára való tekintettel, azonban nagyon javasolt.

Tervezői művezető

Ez is régóta fennálló szerepkör, azonban a családi házaknál kiemelt hangsúlyt a bejelentési tervdokumentáció megjelenésével szerzett, ugyanis a kivitelezésben való részvételét a vonatkozó jogszabályok kötelezővé tették. Feladata az építészeti terveknek megfelelő, azok hibátlan megvalósításának elősegítése és a kivitelezés során a tervekkel kapcsolatban felmerült különféle szakkérdések megoldása is. A helyszíni szemlék minimum száma - a jogszabály alapján - szintén kötött: 5 szemle az építés időszakában + 1 szemle az építés befejezése után. Építész kamarai jogosultság (É) szükséges hozzá.

Mindazon építési-szerelési munkáknál, melyekben nem generálkivitelezőként veszünk részt, forduljon hozzánk bizalommal, és ellátjuk Építési műszaki ellenőrként való képviseletét. Ez történhet olyan esetekben is, mikor az építészeti tervdokumentációt irodánk készítette, de természetesen akkor is, mikor nem. Kollégáink legjobb tudásuk alapján segítik Ügyfeleinket a hibamentes kivitelezés lebonyolításában.

Forduljon hozzánk Építési műszaki ellenőrzéssel kapcsolatban is!