Bemutatkozás
Kezdőlap   |   Bemutatkozás

Építész ars poetica

Az építészmérnöki munka és irodánk szakmai bemutatása

Felső kép: Magunkról
A vágyainkban létező épület megszületéséhez legtöbbször segítségre van szükség, egy olyan segítségre, amely inspirál és megérti ezen elképzeléseket, továbbá saját ötleteivel, tapasztalatival, tudásával még hozzá is tud tenni. Mi bízunk abban, hogy ezek az építészek mi vagyunk!

Az építész munkamódszerünk egyedisége

De miben is nyújtunk mi többet? Sok más építészmérnök dolgozik előre elkészített sablonok szerint, vagy csak az általa leginkább preferált stílusban tervez. Építészmérnök irodánk egyik legnagyobb erőssége az épületek teljes körű személyre szabása! Családiházak, lakóházak személyre szabottan építészmérnök kollégától Mi a beépítési lehetőségek és a Megrendelőink által elmondottak maximális figyelembe vételével tervezzük házainkat, miközben igyekszünk az építészeti gondolkodásmódot egységesen alkalmazni az egész épületen. Az építészeti tervezés nem gyárban előállított egyen termék, hanem egy olyan komplex és egyedi szolgáltatás, amely munkának a végeredménye maga a gondosan megtervezett épület. Ennek minden külső és belső részlete szinte abszolút mértékben a kiválaszott építész tudásástól és hozzáállásától függ. Azt gondoljuk, hogy ezért is különösen fontos a körültekintő döntés az építész kiválasztásánál.
A SzeRaKo Csoport Építész iroda - három építésztervező mérnök részvételével - azért jött létre, hogy minél több családnak, vállalatnak, vagy akár befektetőnek lehessen a segítségére az általuk elképzelt családi vagy társasház, üzletház és raktárcsarnok megvalósításában. Mindez még az elmúlt évezred legvégén, 1999-ben történt. Jelenleg hat építész részvételével alkotunk közösen és a szakmérnök kollégákkal együtt ez a szám 14-re emelkedik, ezáltal a tervezési munkákat teljes ügyintézéssel tudjuk elvégezni.

A tervezési munkákban résztvevő mérnökök

Szinte mindenki számára nyílvánvaló, hogy a nagyobb méretű épületek megtervezéséhez több mérnök együttműködésére van szükség. Tapasztalatunk szerint, már kevesebben gondolják, hogy egy családi ház megtervezéséhez is majdnem ugyanennyi szereplőre van szükség. Erre erősít rá az elmúlt évekeben elterjedt, az építési engedélyt felváltó, ún. "egyeszerű bejelentési" tervdokumentáció neve is.
Segítségül összegyűjtöttük a lakóépületek terv készítési munkái során az építésszel együttműködő összes szereplőt a részvételük sorrendjében.
Fontos az építész szakmérnök kollégák jó együttműködése Építészmérnök, statikus, gépész, villamos tervező közösen dolgoznak

Előkészítő mérnöki munkák

A tervkészítési szakasz megkezdése előtt az építészmérnök számára fontosak a részletes információk megléte az építési telekről. Ide tartoznak mind a föld feletti, mind a föld alatti adatok. Ezen előbbit Geodézia felmérésének, míg az utóbbit Talajvizsgálati jelentésnek.
A geodézia nagyon leegyszerűsítve egy 3 dimenziós (térbeli) és szintvonalas (sík) térképet jelent, amely a telek lejtésviszonyain túl ábrázolja az összes tereptárgyat (pl. meglévő épületek, kerítések, burkolatok, növényzet, stb.) is. A felmérés nem korlátozódik közvetlenül az építési telekre, hanem kiterjed az előtte lévő utcára, közterületre és az itt látható (mérhető) közművekre is. A Földhivatali adatszolgáltatás alapján rákerülnek az életben nem látható ún. jogi határok is, ezzel összevethetővé válik a valóság (pl. a kerítések) és hivatalos térképszelvényeken lévő telekhatárok egymáshoz viszonyított helyzete.
A talajvizsgálat ezzel szemben a talaj pontos szerkezetével, annak rétegződésével foglalkozik. Ezen információkhoz fúrás útján jutnak hozzá. Az így kinyert talaj- és talajvízmintákat geotechnikai laboratóriumban vizsgálják meg. Az eredmények alapján készülnek el a fúrás- és rétegszelvények, illetve megtörténik az épület alapozási javaslatának megadása. (Ezt a munkarészt gyakran nevezik Geotechnikai szakvéleménynek is, amely a Geodéziához eléggé hasonló hangzású, ami könnyen okozhatja ennek a két eltérő szakmunka összetévesztését.)

Építészmérnöki munka

Az építész feladatai igen sokrétűek. Talán a két legfontosabb az épület elrendezésének, alaprajzának a megtervezése és a külső megjelenés kitalálása. Bármennyire is különbözőnek tűnik ez két munkafázis a valóságban szervesen összekapcsolódnak, egymástól elválaszthatatlanok. A jó építészmérnök fejében a kettő egymással kölcsönhatva fejlődik egy szerves egésszé, amely maga a megtervezett lakóház.
A családiházaknál leggyakrabban az alaprajzból kiindulva folyik a terv készítése és ennek véglegesítése után készülnek az ehhez tartozó homlokzatok, térbeli látvány képek. Vannak olyan munkák is ahol éppen fordítva zajlik a tervkészítés, először megszületik a ház külső koncepciója és a következő lépésként ebbe kerül kialakításra a belső elrendezés. Bármelyik metódus alapján történik a tervezés egy harmonikus lakóépület megjelenése minden esetben tükrözi annak alaprajzi elrendezését.
Az alkotó munkán felül az építésznek általánosságban ismernie kell mindegyik szakterületet, hiszen a tervezés során előre gondoskodnia kell, hogy az építmény tartószerkezetileg (gazdaságosan) megépíthető legyen, figyelni kell a közművek nyomvonalára és nem utolsó sorban ismernie kell a vonatkozó rendeletek, előírásokat. Az építészmérnöki munkarész a tervezői folyamat egyes lépéseinek végrehajtásán túl minden esetben magában foglalja a különböző szakterületek közti koordináló tevékenységet is, melyet generáltervezésnek neveznek.

Szakmérnöki munkák

A leginkább szerteágazó építés szakterület, melybe elsősorban a tartószerkezeti mérnök, gépészeti és villamos (elektromos) tervezők által készített terveket értik. Szintén ide tartoznak a tűzvédelmi szakmérnök, a közúti tervező vagy tájépítész munkái, hogy a családi házaknál leggyakrabban előfordulókat említsük.
A tartószerkezeti tervező, vagy más néven statikus feladata az egyes építmények tartóvázának megtervezése, azok méreteinek meghatározása és a földrengéssel szembeni ellenálló képesség vizsgálata. A legismertebb függőleges tartók a falak, illetve az oszlopok, pillérek. A vízszintesek pedig a födémek, gerendák és alapok.
Az épületgépész mérnök önmagában is több terület terveit készíti el, ezek a vízellátás-csatornázás, a hűtés-fűtés, a gáz és a szellőzés. Szintén az ő feladata az épületenergetikai számítás elkészítése. A gépész által betervezett berendezések szinte mindegyike árammal működik, így szoros kapcsolata van a villamos szakmérnöki munkával. Az elektromos tervező végzi az erősáramú hálózatok kialakítását (pl. kapcsolók, dugaljak) és a gyengeáramú nyomvonal betervezését (pl. kábel TV, Internet), valamint a villámvédelmet. Lakóházak esetén az úttervező legtöbbször a közterület felől a telekre való bejutást (kapubehajtó) biztosítja. A tájépítész, vagy kerttervező a zöldterületre kerülő növényeket, kerti bútorokat rendezi el, valamint az automata öntözőrendszert alakítja ki.

Most már megismertünk minden szereplőt, akik részt vesznek a tervek megszületésében. Nézzük meg röviden, hogyan is dolgozunk mi ezen a folyamaton.

Építészeink munka közben - hogyan készülnek a tervek?

Az igények megismerése után - a SzeRaKo Kreatív Design © tervezési folyamat mentén - színes terveken mutatjuk be az ötleteinket. Itt különösen fontos kiemelni, hogy minden épületünk tervezését egyszerre több építész végzi, akik egymástól függetlenül - a Megrendelőtől kapott elvek alapján - kezdik meg a tervezési munkát. Az így elkészült koncepció terveket a következő lépés, a vázlattervek készítése során pontosítjuk, majd következik a teljes számítógépes tervfeldolgozás. Építészmérnök a munkája közben Ezt követően lefolytatjuk a bejelentési vagy engedélyezési eljárást és elkészítjük az épület kiviteli terveit. Igény szerint belsőépítészettel, továbbá külső látványtervekkel tesszük teljessé a munkát. Kivitelezési ajánlatunk elfogadásakor az épületet szerkezet- vagy kulcsrakészen felépítjük, melyre garanciát vállalunk. Azon építészeti munkáknál, melyekben generálkivitelezőként nem veszünk részt műszaki ellenőr kollégáink segítik Ügyfeleinket a hibamentes kivitelezés lebonyolításában.
A lakóházaink és ipari- vagy középületeink földrajzi elhelyezkedése nagy változatosságot mutat. Mátrafüredtől a Balaton parti településeken át egészen Nagyatádig, az országban már 94 településen találkozhat munkáinkkal, természetesen Budapesten, illetve Pest megyében helyezkedik el a legtöbb. A honlapunkon megtekinthető építészeti referencia bázisunk jelenleg 247 épületet tartalmaz, melyek közül a legszebbek számos szakmai folyóiratban bemutatásra kerültek.
Tudatosan törekszünk arra, hogy megőrizzük irodánk barátságos, családias hangulatát, melynek ügyfeleink a kellemes hangvételű konzultációk során részesei lehetnek. Kollégáink között tapasztalt és pályakezdő mérnök egyaránt található, így ötvözzük a fiatalos lendületet és a nagyobb tudáson alapuló megfontoltságot!
Várjuk jelentkezését, legyen a következő elégedett Ügyfelünk!