Építészeti tervezés
Kezdőlap  |  Építészeti tervezés

Építészeti tervezés és látványtervek

A SzeRaKo Kreatív Design © és az építészmérnök tervezési munkája

Felső kép: Épít+látv
Irodánk legelső és egyben legfontosabb tevékenységi köre a kreatív építészeti tervezés és az ehhez szorosan kapcsolódó látványtervezési munkák, melyek természetesen a műszaki tervdokumentáció elkészítésével alkotnak egy teljes egészet.

Az építészeti tervezés kezdeti szakaszai

Minden építészeti megbízás újabb kihívás, és egyben új lehetőség egy szép családi ház, többlakásos lakóépület vagy akár egyedi ipari csarnok létrehozására. Számunka - még közel 25 év után is - az építészeti munka legelső, alkotó szakasza a legszebb és a legsokszínűbb. Építészeti tervezés és kreatív munkák A SzeRaKo Kreatív Design © tervezési folyamat szerint ekkor kezdődik az igazi műhelymunka. Először minden építészmérnök kollégánk külön-külön a saját elképzelései szerint tervez (természetesen az ügyfelektől kapott előzetes instrukciók alapján), majd miután mindenki elkészült, megnézve egymás munkáit, újabb inspirációt kapva, akár születik még néhány színes koncepció terv. (Az évek során előfordult az is - hogy egymástól függetlenül - két építész tervezőnk szinte ugyanazt az épületet rajzolta le :) A legjobb 2-3 esetleg 4 elrendezés kiválasztása után az építészeti tervezés első körében küldött anyagunk a szép színes építész alaprajzokon felűl legtöbbször kis tömegvázlatot, térbeli rajzot is tartalmaz, amelyből jól láthatók, hogy milyen megoldásokat tudunk adni az előzetesen elképzelt épületre. Többek között ebbe az alkotó folyamatunkba engednek bepillantást facebook oldalunkon lévő, albumokba rendezett családi házaink és egyéb épületeink is. A tervezői munka a bejelentési (régebben engedélyezési) tervek elkészítésével folytatódik, amely akár helyszíntől függően kiegészülhet számos többlet tervvel is (ilyen lehet pl. tereprendezés, közúti behajtó vagy éppen költségvetés), ezek azonban nem minden esetben szükségesek. A befejezett tervezési munkáink bekerülnek az oldalunkon lévő - több szempont alapján kereshető és szűrhető - adatbázisba is, melyben jelenleg 240 terv található. Ezek között nagy számú családi ház, számos iker- vagy társasház szerepel, az egyéb funkciójú középületeinkkel együtt. Lakóházas munkáink között modern családi ház, hagyományőrző falusi kúria, mediterrán villa, fiatalos és vidám társasház, vagy éppen minimál stílusú lakóépület is látható.

Az épületek tervezési szempontjai

Sokéves tapasztalatainkat szeretnénk megosztani, amit tervezőként éltünk meg a családokkal közösen: melyek a legfontosabb szempontok az építészeti tervezési (ház tervezés) kapcsolatos munkák során?
Szempontok a családi házak tervezése során Szempontok a családi házak tervezése során

Alaprajzi elrendezés

Természetesen a legtöbb család prioritási sorrendjében legelöl szerepel az egyes helyiségek belső elrendezése, az alaprajzi funkció séma. Ennek meghatározásához fontos ismerni a család minden tagjának mindennapi életét. A koncepció tervekre sok időt fordítunk és szinte mindig több variációt dolgozunk ki rá, majd ezeket elemzünk együtt a családokkal. Az Építtetők igényein túl az alaprajzba sokszor "beleszólnak" az országos vagy helyi előírások és a területi Főépítész is, amely néha megbonyolíthatja a tervezés menetét. Az elmúlt évek is változtattak a igényeken, míg régen ritkaság számba ment a távmunka, manapság egyre többen választják ezt a megélhetési formát, amely fontos befolyásoló tényező az alaprajznak is. Az otthoni dolgozó elhelyezkedése is alapvetően más egy angoltanár, egy mérnök vagy egy fogorvos esetén. Legalább ekkora fejtörést okoz a többgyermekes családoknál a gyerekszobák megfelelő helyének megtalálása, mert ami jó elrendezésnek tűnik csecsemő korban, az a kamaszkor közeledtével már nem biztos,hogy ugyanilyen jónak bizonyul majd…

Külső megjelenés

Egy jól megtervezett épület külseje harmóniában van a belső terekkel. Azonban gyakran előfordul, hogy egy ablak, amely a homlokzaton a burkolatok miatt rögzített pozícióban van, a szobában kevésbé kedvező helyre kerül. Ilyen esetben melyik szempont érvényesüljön? Vannak családok, ahol a homlokzat, tömeg, tetőzet kialakítása, arányai, a színezés és anyagozás a legfontosabb, ők egy kissé hátrébb sorolják az alaprajzi elrendezést (azért az alapvető használati szempontok biztosítása mellett). Több épületünknél is kiemelt igény volt az utcai bejárat kialakítása, amely eldöntötte mind a földszint, mind az emelet elrendezési sémáját. A tervezés során akár kívülről indulunk befele vagy éppen bentről kifele a jól kialakított épületek építészeti egységet mutatnak . A mai kor homlokzatburkolati termékei között válogatva mondhatnánk, hogy könnyű dolga van a tervezőknek, azonban az egymáshoz és a településhez illeszkedő anyagok és színek meghatározása szaktudást igényel. Emellett szinte minden településen meghatározzák, hogy milyen anyagok az alkalmazandók vagy éppen a tiltottak.

Belsőépítészeti design

Ahol az egyes helyiségek méretének és helyének meghatározása véget ér, szinte ott kezdődik a belső kialakítás, belső harmónia megteremtése. Mostanában (szerencsére) egyre több az olyan megrendelőnk, ahol az életszemlélet, tapasztalat alapján ez is kiemelt szemponttá válik. A belsőépítész munkája szorosan összekapcsolódik a építészével, de számos ponton túlmutat rajta. A harmonikus környezetet megalkotása sokkal több a szobák falszínének a kiválasztásánál. Fontos szempont, hogy a belső design is tükrözze a családok igényét és az egyes szobák a benne lakók személyiségét is. A személyre szabottság nem áll meg a formáknál, színeknél és a térkapcsolatoknál, hanem legtöbbször kiterjed a bútorokra is. Ezen bútortervek az alaprajzok adottságainak elemzése után kerülnek kidolgozásra. Fontos eleme a lakás belső tervezésnek a világítási módok meghatározása és azok kialakítása is, amely például a stílushoz igazodó álmennyezettel oldható meg. Belsőépítész kollégáinkkal nagyon jó az együttműködésünk és erről több magazinban megjelent épületünk is tanúskodik.

Építész tervező irodánk további erősségei a tapasztalat és a sokszínűség. Mindezt építészmérnök kollégáink különböző személyiségének köszönhetjük, kiknek a fenti tervezési folyamat alapján maximálisan lehetőséget biztosítunk saját kreatív ötleteik megvalósítására.

Látványtervek és további szolgáltatások

Az irodánk korai időszakában csak építészeti tervezéssel foglalkoztunk. Azóta több mint 20 év telt el és az évek múlásával valamint a technika fejlődésével jelent meg az az igény, hogy az épületeket még azok megépítése előtt - a tervezett állapotban - meg lehessen tekinteni. Látványtervezés Erre tökéletes megoldást nyújtanak a számítógépes látványtervek! Egy-egy ilyen látványterv elkészítésekor nem magukat az egyes képeket rajzoljuk meg, hanem építészeti tervező program segítségével elkészítjük a leendő lakóépület 3 dimenziós modelljét, ezt olyan részlettséggel kell megtenni, amit le szeretnénk olvasni róla. Majd erről a modellről készítünk a tér különböző pontjaiból képeket, mint az életben egy fényképezőgéppel. Emellett már lehetőség is van az épületbejárásra a virtuális térben akár egy egér és billentyűzet segítségével, de megfelelő VR eszközzel is körülnézhetünk a leendő lakóházunk belsejében.
Ezzel szinte egy időben építettük ki az építészmérnök munkatársakon felül szükséges geodéta (földmérő), geotechnikus (talajmechanikus), belsőépítész, illetve lakberendező, statikus (tartószerkezeti tervezőmérnök), épületgépész, elektromos (villamos) és tűzvédelmi tervezőkből, költségvetés készítőkből, valamint építési műszaki ellenőrökből álló szakmérnöki csapatunkat, hogy átfogó és komplex szolgáltatást nyújthassunk az épületek tervezésétől az építési engedély megszerzésén (vagy lakóépület esetén az egyszerű bejelentésén) és a látványtervezésen át a generálkivitelezés (és az ehhez kapcsolódó művezetés) befejezéséig, továbbá azok teljes körű műszaki ellenőrzéséig.

Várjuk megbízását a következő szép ház tervezésre!