Házépítés garanciával
Kezdőlap  |  Házépítés garanciával

Házépítés, családi ház megépítése garanciával

Családi ház építés szerkezetkész vagy kulcsrakész szintig, az általunk és más építészek által tervezett épületekre is

Felső kép: családi ház építés
A ház tervezési folyamatát és a háztervek elkészültét követően komoly megfontolást követelő szakasz kerül sorra: maga a HÁZ felépítése! Melyik a legkedvezőbb időpont a kezdésre, mikor indítsuk a ház építés munkáit? Ősszel? Tavasszal? Van-e közvetlen kapcsolat a kezdés és a befejezés ideje között? Mennyi ideig tart a földszintes lakóház és mennyi ideig a kettő-három emeletes nagy családi ház elkészítése? Generálkivitelezésben vagy önálló szakemberek igénybe vételével vágjunk bele a házépítésbe? Milyen tervdokumentációk lesznek majd szükségesek? Elég sok a kérdés és az a tapasztalatunk, hogy ennél sokkal több megoldandó feladat merül fel majd a házunk felépítése során is. A most következő blokkokban ezekre próbálunk válaszokat adni!

Családi ház építése profi szakemberektől

Irodánk másik legnagyobb tevékenységi köre - a kreatív építészeti tervezés után - az igényekre szabott épületek megvalósítása, illetve ahogy mindenki nevezi: a házépítés, kivitelezés. Építkezési munkálatok, kiváló házépítő szakemberektől Az általunk tervezett és megvalósult épületeink száma meghaladja a kettőszázat, ebből több mint 60-at irodánk épített fel az elmúlt majd 25 év során. A házépítési referenciáink között új építésű családi házak és kisebb-nagyobb társasházak is megtalálhatók. A saját tervezésű épületek kulcsrakész felépítése során igénybe vehető SzeRaKo Kiviteli Bónról a Kereskedelmi oldalunkon olvashat további részleteket. Ezen felül természetesen vállaljuk olyan lakóépületek felépítését is, amelyeket nem irodánk álmodott papírra (kulcsrakész házépítés vagy akár szerkezetkész kiviteli munka is). Ehhez három teljes generálkivitelező csapatunk áll rendelkezésre, így lefedve Budapest és Pest megye jelentős részét, valamint a Velencei-tó és a Balaton egyes régióit is. Irodánkban is az építési tevékenység első lépése az árajánlatadás. Az építészeti és szakági tervek (engedélyezési vagy bejelentési, kiviteli) és költségvetés alapján elkészítjük az első körös ajánlatot. Ezt általában hosszabb személyes megbeszélés követi, ahol pontosítani tudjuk a felmerült kérdéseket (pl. fordított ÁFA) és megbeszélni az ajánlat fizetési szakaszolását is. Ezt követi a második körös ajánlat, amely már minden tekintetben pontosabb. A kivitelezési szerződés is áttekintésre kerül, és egyeztetni tudjuk a megtekintésre kiválasztott referenciákat.

A családi ház megépítésének legfontosabb szakaszai

A lakóépületek megvalósítása során három olyan nagy kivitelezési folyamat van, melyek jelentősen elkülönülnek egymástól:
Házépítés árak, garanciával profi szakemberek által Házépítési munkák elvégzése, az építő kft

Előkészítő munkák

Egy lakóház építése megkezdése előtt többféle előkészítő munka is szükségessé válhat. Előfordul, hogy az építés előtt egy meglévő ház vagy egyéb épület van a telken, melyet le kell bontani. Erre a munkafolyamatra célszerű szakcéget találni, akik megfelelő technológiával, bontó gépekkel és teherautókkal rövid idő alatt elvégzik a munkát és el is szállítják a keletkezett törmeléket. Egy normál méretű kétszintes családi házat - hatékonyan megszervezett bontással - már 2-3 nap alatt is befejezhet egy bontó brigád. A jó állapotú fa gerendázatot, régi, tömör téglát hasznosítani is szokták, pl. a régi téglák manapság egyre inkább felértékelődnek, mert anno a téglagyárakban magas hőfokon és más technológiával készítették ezeket. Az egyéb törmeléket részben a helyszínen részben más telephelyeken összetörik és újrahasznosítják. Fontos megjegyezni, hogy a bontás előtt az összes közművezeték lekötéséről gondoskodni kell és a megmaradó részeket pedig védeni szükséges. Ez általában azt jelenti, hogy lekötik a villany, gáz, víz, csatorna vezetékeket. A villanyórát leszerelik és rendszerint ideiglenes oszlopra helyeznek új mérőt, magasabb kapacitással. A vízre szükség van az építésnél, ezért sokszor a meglévő vízóra aknában állnak ki a kerti csappal. A bontás után durva tereprendezés, oldalsó kerítésépítés, szükség szerint szervizút építése is kellhet. Ideiglenes vagy új közmű bekötések után indulhat a ház kitűzése (ma már általában geodéta szakemberrel). Szükségessé válhat - a terep lejtési adottságaitól függően - feltöltés vagy éppen talaj elszállítás is. Ritkán előfordul, hogy a rossz talajadottság esetén talajcserét, talajszilárdítást is kell végezni. Gondoskodni kell a rétegvizek és a csapadékvíz elvezetéséről is, a mai szélsőséges időjárás mellett ez is okozhat kellemetlen meglepetéseket. Ha minden kész, akkor indulhat az építkezés folyamata: a ház kitűzése, az anyagbeszerzés, szállítás és maga a szerkezetépítési rész is!

Szerkezetépítés

Az építés első szakasza a szerkezetépítés. Szakmailag ezen a szó szerint vett fő szerkezeteket értjük: alapozás, falazás, födémek, tető szerkezete és héjazata és csapadékvíz elvezetése. Ez utóbbi azért került ebbe a kategóriába, mert az első pillanattól kezdve meg kell védeni a házat az időjárás viszontagságaitól. Az alapozás általános magyarországi viszonyokat figyelembe véve legtöbbször vasbeton sávalap, de a talaj minősége és a talajvíz függvényében, a terv készítője kötelezően is előírhatja a pontalapot gerendaráccsal, esetleg valamilyen egyéb, speciális kút, illetve szekrényalapozást is. Mindezek drágíthatják az építkezést, de szükség esetén nem elhagyhatók! Komoly szakmai tudást és odafigyelést igényelnek a különböző szigetelési munkák. Magas talajvíz mellett talán jobb megoldás elkerülni egy pince építést, a később adódó esetleges szigetelési problémák miatt, mint óriási plusz költséggel szigetelni és építeni a föld alatt. A falazás szinte mindenki által ismert folyamat, évtizedek óta csak az egyedi falazó elemek fejlesztése folyik. Most kezdenek ismét a piacon megjelenni a nagyelemes vagy egész falelemes építési rendszerek a sokkal kevesebb élőmunka igény miatt. A födémek építése lehet még előregyártott vasbeton gerendás, tálcás, illetve teljesen monolit (helyszínen készített) vasbeton födém, de anyagi okokból készülhet könnyűszerkezetes fafödém is. A magastetőknél a normál, ácsolt fa fedélszékek mellett megjelentek a pontos és gyorsan építhető szeglemezes rendszerek is. A tetőfedő anyagok fejlesztése is folyamatos, több horonnyal, erősebb felületképzéssel készülnek, sőt megjelentek a napenergiát hasznosító cserepek is! A csak szerkezetkész szintig tartó építkezés esetén a nem szakmai résztvevők, az építtetők általában az emelt szintű szerkezetkész házat értik, amelybe az aljzatok, külső nyílászárók, válaszfalak stb. is beletartoznak, ezeket a következő részben ismertetjük.

Befejező munkák

A befejező munkák is három fő részre oszthatók: építőmesteri, gépészeti és villamossági szakterületekre. Az építőmesteri rész szerteágazó szakasz, ebbe tartozik a válaszfalazás (tégla, Ytong, gipszkarton), ezek vakolása és szükség szerinti burkolása, valamint a belső felületképzés, festés, tapétázás is. Ekkor nyeri el végső formáját az épület. Természetesen a legszebb, leglátványosabb szakaszai a házépítésnek ezen belső befejező munkák. A festékek, felületkezelések és a burkolatok tekintetében is óriási választékot találni, csodaszámba menő egyedi burkolatokat is lehet használni, nyilván az árak és a minőség is jelentősen eltérő. Ezeket a munkákat össze kell hangolni a gépészeti vezetékezésekkel és szerelvényezéssel, hasonlóan a villanyszerelési munkákhoz. Általános ma már, hogy egyes szakterületre szakosodott gépészek dolgoznak: külön készülhet a víz/csatorna, külön a fűtés és a hűtés kivitelezése és akár más csapat végezheti a szellőzetés kiépítését is, de ennek ellenkezője is igaz, vannak komplex gépészeti építést végző alvállalkozók. Az építési területen gyakorta előfordul, hogy különböző szakemberek is dolgozhatnak egyszerre, ilyenkor fontos, hogy egymás munkáját ne akadályozzák. Egy jó szervező kézséggel ellátott építésvezető sok munkaórát, több munkanapot tud megspórolni azzal, ha egymáshoz igazítottan jól szervezetten folyik a különböző szakágak munkája. Emellett fontos egymás munkájának a védelme is, melyek kartonozással, fóliázással, sőt, egyes helyiségek ideiglenes lezárásával is történhetnek. A ház építése mellett esetleg azt követően szokták megrendelni az utcai kerítés, kukatároló, gépkocsibehajtó kiviteli munkáit, de ilyenkor van lehetőség a kertépítési feladatok elvégzésére is. Átadás-átvétel előtt a tulajdonos, műszaki ellenőr, kivitelező közös bejárása során szokták rögzíteni a még esetleg hiányzó, javítandó munkarészeket és ezek elkészítése után következhet a várva-várt beköltözés!

Átlagos méretű családi lakóház esetén (az építési engedélyt, vagy bejelentési tervet követően) a teljes építőipari munkálatok 10-15 hónapot vesznek igénybe. Mára a házépítés folyamata sokkal nagyobb számú részfeladatból áll, mint a 70-80-as évek kalákában végzett építkezése. Maguk az építőanyagok és a modern technológiák is sokkal nagyobb szakértelmet, egyedi és rendszer szintű megoldások alkalmazását és odafigyelést kívánnak meg. Gondoljunk csak a gépészet és a villamossági szakágakban bekövetkezett változásokra, mely utóbbinál már az okosotthon megoldások is jelen vannak. Ma már nem ritkaság, hogy a ház kontrollálható és irányítható okostelefon appokon keresztül is. Mindezek alapján különösen fontos a tapasztalt tervező csapat és a leinformálható, sok referenciával bíró generálkivitelező jelenléte is.

A házépítés elkezdésének időpontja

Családi ház építés árak: a tervezési fázis elejétől egészen az utolsó simítások elvégzéséig Tipikus kérdés, hogy ősszel vagy tavasszal induljunk? Tévhit, hogy nem jó ősszel kezdeni, sőt a sok mediterrán tél után a mi kivitelező kollégánk még decemberben is elkezdte a házépítés munkafolyamatát. Természetesen a megfelelő téliesítési technológiák ismeretének birtokában kell lennie. Az ősszel kezdett lakó- vagy társasház építésekor, ha eljutnak a kb. szerkezet kész állapotig, akkor a ház szerkezetébe bevitt nagy mennyiségű víz szépen folyamatosan kiszárad, a természetes szerkezeti "süllyedések" (konszolidáció) megtörténnek, mindezeket mérlegelve kevesebb az esély a vakolatoknál hajszálrepedések megjelenésére. Ez az új otthonunkat alkotó kétszintes háznál nem elhanyagolható mértékű, akár egy centimétert is meghaladó lehet ennek a mértéke. Tehát akár az őszi kezdés is megfelelő! Emellett persze számos más tényezőt is figyelembe kell venni, hiszen az építkezés elkezdése függ a tervdokumentáció készültségi fokától (amelyet több külső tényező is befolyásolhatja pl. mennyi alkalommal kell a főépítészi konzultációt lefolytatni), és a kivitelező rendelkezésre állásától is. Nem ritka, hogy félévre előre is lekötnek egy-egy építési vállalkozót, hogy megfelelő szakemberrel tudjanak családi házat kivitelezni. Összefoglalva: az építkezés akkor kezdődik, amikor minden szükséges engedély beszerzése megtörtént, a tervek készen állnak - nem utolsó sorban a megfelelő finanszírozás rendelkezésre áll - és az építésre alkalmas időjárási körülmények között vagyunk. A pontos időpontot minden esetben az adott projektre vonatkozóan a fentiek alapján határozzuk meg.

Családi ház építése helyett műszaki ellenőrzés

Mindazon építési munkáknál, melyekben nem házépítőként veszünk részt, nagy tapasztalattal rendelkező műszaki ellenőr kollégáink tudják segíteni Megrendelőinket a hibamentes kiviteli munkák és a teljes családi ház megvalósításának gördülékeny lefolytatásában! Ezzel kapcsolatban további részleteket talál a műszaki ellenőr tevékenységét bemutató oldalunkon, valamint ott találhatók az egyes szerepkörök (Felelős műszaki vezető, Építési műszaki ellenőr és a Tervezői művezető) magyarázatai is.

Kérje házépítési ajánlatunkat a megtervezett lakóépületére!