Típustervek
Kezdőlap  |  Típustervek

Típus családi ház tervek, ház tervrajz csomagok

Komplex ajánlataink típusterv csomagokra, adaptálható típustervekre, ház terv készítésére

Családi ház tervek és tervrajz készítés 20 éves tapasztalattal, kedvező feltételekkel. Ház terv bármilyen telekre, lejtéstől függetlenül.
A különböző csomagokba sorolt típusterveink felhasználásával időt és pénzt takaríthat meg! Ekkor a kreatív építészeti tervezési folyamatot egy megbeszélés és a meglévő építési tervek áttekintése váltja fel, melynek során lehetőség nyílik a legmegfelelőbb alaprajzú épület kiválasztására. A megszokottól eltérő, egyedi esetekre (pl. erősen lejtős telek, ellentétes tájolás, tripla garázs stb.) avagy szigorú beépítési paraméterek megléte (pl. kötelezően előírt beépítési szélesség, mélység stb.) esetén nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelően telepíthető típusterv.

Családi ház tervek elkészítése - típusterv vagy egyedi tervezés esetén

A következőkben összefoglaltuk az alapvető különbségeket egy típusterv felhasználása és a személyre szabott épülettervezés között. A lenyíló menüpontok segítségével könnyebben átlátható, hogy melyik változat milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár:
Ház terv készítés akár meglévő telek adottságaira szabva, igény esetén korábbi elképzelések aktualizálásával, kiegészítésével vagy átszabásával Tervek pontosan az Ön igényeire szabva, profi szakemberek által elkészítve, rövid határidők tartásával. Ház terv készítés alacsony áron.

A tervek elkészítési ideje

A legelső dolog, ami mindenkinek eszébe jut a típusterv esetén, hogy a terv ebben az estben készen rendelkezésre áll, ezért ilyen esetben sokkal gyorsabban zajlik a tervezés folyamata. Ez részben igaz is, azonban ehhez pontosítani kell mit is értünk a lakóház tervrajza alatt.
A kreatív építészeti munka során az első lépést a koncepció tervek jelentik. Ezek legtöbbször a - család által - megadott igényeknek megfelelő alaprajzi elrendezéseket mutatják be. Ezt követően a koncepció tervek pontosítása után készülnek el a vázlattervek, amelyek digitálisan (3D építész tervező programokkal) készített alaprajzokat, homlokzatokat és/vagy külső látványterveket is tartalmaznak. Ezen családi ház tervek alkalmasak arra, hogy a kötelező vagy szabadon választott településképi konzultációt le lehessen folytatni velük. Abban az esetben, ha helyi hatóság (általában a helyi főépítész) elfogadja a bemutatott háztervet, elkezdődhet az engedélyezési, illetve bejelentési tervek rajzolása (amely egy családi ház esetén kiviteli szintű tervrajzot jelent).
Most, hogy nagyon röviden áttekintettük a ház terv fogalmát térjünk vissza a tervezési időre. A típus lakóépület tervek egyes esetekben csak a vázlatterv szintű alaprajzokat és homlokzatokat foglalják magukban, ekkor ezek alapján ugyanúgy el kell készíteni az engedélyezési és kiviteli dokumentációt, mint a személyre szabott lakóépület esetén. Ebben az esetben nagyságrendileg 1-2 hónapot lehet megtakarítani. Léteznek olyan típustervek is, amelyek a ház terv teljeskörű beadandó anyagát tartalmazzák, ekkor lényegében a telepítés (az építési telekre való elhelyezés) az elvégzendő munkafolyamat, ilyen szinten kidolgozott tervrajzokkal valóban 2-4 hónap takarítható meg, azonban ezeken a továbbiakban szinte semmilyen lényegi változtatás sem végezhető.

Ház tervek variálhatósága

A másik leginkább ismert tény, hogy katalógusból választott ház terv alakíthatósága - az egyedileg kialakított épülethez képest - korlátozott. Egyszerűbben: "tetszik az épület, ahogyan megtervezték", avagy sem.
Természetesen kisebb belső változtatásokat a terveink sok esetben könnyen elviselnek (ilyenek például a belső ajtók helyének megváltoztatásai, a bútorozás módosítása), azonban van olyan eset, hogy a homlokzati nyílászárók - az egységes design miatt - már kötöttek, legalábbis a módosítás komplex mérnöki gondolkodást igényel. Ehhez nagyban hasonló, ha az egész lakóépület színhasználatát kívánjuk megváltoztatni, itt is kiemelten fontos az építész szerepe! Egy harmonikus külső megjelenés könnyen elrontható, ha mindössze a részletek változtatása történik meg átgondolt építészeti koncepció nélkül.
A könnyen elkészíthető változtatások közé tartozik az elforgatás, tükrözés. Ekkor nincs tervezési szintű változtatás, hiszen ez csupán egy geometriai transzformáció, amely szinte mindig megoldható (a tájolásra azonban feltétlen figyelni kell).
Mind az előző ponthoz (a jelentős többlet idő faktor miatt), mind ehhez is hozzátartozik az ilyen családi ház tervek felhasználásában rejlő - és elsőre nem látszó - problémák kiküszöbölése. Ezek közül a leggyakoribb, hogy a ház terv készítése óta megváltoztak az előírások (leggyakrabban pl. az épületenergetika, azaz a hőszigetelésre vonatkozólag, de ide sorolhatók még pl. a fűtési rendszerek is) és a tervrajzon szereplő falvastagság (pontosabban a hőszigetelés vastagsága) kevés. Ez egy szabályos téglalap alakú házon nem jelent problémát, azonban a legtöbb ház tartalmaz negatív falsarkot (amely lehet pl. falakkal részben körülvett bejárati előtér, akár ehhez hasonló terasz kialakítás stb.) is, ahol a falvastagság növelése lavinaszerű probléma kiindulása lehet.

Tervezési és építési költségek

Az első kettő pontban leírtaktól eltérően a megvalósítási költségen való jelentős megtakarítás már egyáltalán nem magától értetődő.
Sajnos általánosan elterjedt "tény", hogy egy előre megtervezett családi ház kivitelezési költsége alacsonyabb, mint az egyedileg tervezett épületeké. Ez talán régi időkre vezethető vissza, amikor még leginkább előregyártott szabványméretű nyílászárók léteztek (pl. a nagy kétszárnyú ablak 180/150 cm, a teraszajtó 90/210 cm méretű volt) és ettől eltérőt csak asztalos készített sokszoros áron, de ugyanez volt elmondható a födémbe kerülő vasbeton gerendákról (ezek a mai napig raszterben vannak, azaz csak bizonyos fesztávokat gyártanak belőlük), amelyet a falközök határoznak meg. Ez azonban önmagában nem jelenti azt, hogy egy tipizált családi házterv feltétlenül olcsóbb, avagy éppen drágább. Különösen igaz ez a jelenkorban készített tervekre, amelyek legtöbbször monolit (helyszínen készülő) vasbeton födémet is tartalmaznak. Napjainkban a nyílászárókat is szinte kivétel nélkül helyszíni méretvétel után - miliméter pontosan - készítik el. Egy mai kornak megfelelő, korszerű, jó hőszigetelő 150/150-es műanyag ablak pontosan ugyanannyiba kerül, mint egy 149/151-es (ha éppen ekkora lett a falméret).
A kivitelezési költséget is számos tényező alkotja, de annyi alapja van a "típusterv olcsóbb" gondolatnak, hogy az extra mérnöki megoldások (pl. íves és ferde vonalvezetésű falak, hatalmas méretű tolóajtók, üvegfalak és üveglépcsők, belső letámasztás nélküli terek stb.) jelentősen növelik az építési költséget, de ezek amúgy sem képezik alapvető részét a saját tervezésű házaknak sem.
Mindezeken túl, ha egy előre elkészített terv mindössze 3-4 m2-rel nagyobb, mint ha azt irodánk tervezte volna meg, akkor ennek megépítési költsége több lesz a ház tervrajzok elkészítésnek díjánál..

A fenti három menüpont alatt igyekeztünk több oldalról körüljárni és megvilágítani ezt az összetett kérdést. Az itt részletesen kifejtett előnyök és hátrányok alapján célszerű átgondolni és meghozni a döntést a típus ház kontra személyre szabott épület kialakítása ügyében.

Meglévő családi ház tervek és tipizált ház tervrajzok, tervgyűjtemények

Építkezne, de még a ház terv sincs kész? Ne aggódjon, tapasztalt szakembereink segítenek Önnek, legyen szó bármilyen telekről! Családi ház tervek a legjobb építész mesterektől, a piacon egyedülállóan rövid határidőkkel és maximálisan ügyfélbarát hozzáállással! Egy korábban megvásárolt, konkrét telek esetén újabb eldöntendő kérdések is képbe kerülnek (ilyenek lehetnek például a meredeken lejtő telkek lejtésviszonyai és a tájolás), melyeket egy személyes találkozó alkalmával közösen meg lehet vitatni, így meghozva a mindenki számára legmegfelelőbb döntést.
Építészirodánkban természetesen más építész tervező iroda vagy építészmérnök által készített, akár a Xella Készház katalógusban található, esetleg valamilyen más formában megvásárolt típusterv adaptálást is tudja vállalni, de mindezeken felül lehetősége van az általunk korábban már megtervezett és a honalpunkon szereplő épületek terveiből is kiválasztani az Önnek legmegfelelőbbet, melyhez személyes segítséget is nyújtunk. Ebben az esetben a telek pontos adottságai, nagysága, szélességi és hosszmérete, valamint a beépíthetőségi paraméterei (pl. beépítési százalék, szintterületi mutató, épületmagasság, legkisebb zöldfelület stb.) alapján, valamint a kiválasztott - és a típusterv alapjául szolgáló - tervektől függően, a következőkben felsorolt szolgáltatási csomagokat tudjuk ajánlani. Az elkészült munkáinkat bemutató oldalon kereshet a megjelenés, ház stílusa alapján (pl. modern háztervek), az épületméret alapján (pl. nagy méretű családi házak), de akár a falazás során felhasznált építőanyag szerint is (pl. tégla építésű lakóépületek), illetve még számos más módon is szűkitheti a keresési feltételeket.

SzeRaKo típusterv csomagok

Az itt feltüntetett tartalmak általános műszaki paraméterekkel rendelkező telkek esetén érvényesek. A pontos ár meghatározásához a helyszín ismerete minden esetben feltétlenül szükséges.
Fészek csomag: 595.000 Ft
A szolgáltatás tartalmazza
 • Igényfelmérést, egyeztetést
 • Szaktanácsadást a teljes folyamat alatt
 • Választási lehetőség a 150-at meghaladó számú különböző ház tervből
 • A tervek megtekintését az irodánkban
 • A kész tervek változtatás nélküli adaptálását (elforgatás lehetséges)
 • A TERV EGYSZERŰ BEJELENTÉSÉT
A szolgáltatás nem tartalmazza
Otthon csomag: 745.000 Ft
A szolgáltatás tartalmazza
 • A Fészek csomagot
 • Az alaprajzok kis mértékű belső áttervezését (válaszfalak egy része, bútorozás, nyílászárók)
 • A ház mérete: max. 3 szintes, szintenként max. 100m2-es alapterületű
 • A 3D tömegmodellnek elkészítését és számítógépes bemutatását
A szolgáltatás nem tartalmazza
 • A bejelentéshez szükséges hivatalos iratok beszerzését
 • Szükséges illetékek és hivatalos iratok díját
 • Az előkészítő munkarészeket (Geodézia, Talajmechanika, stb.)
 • A helyi kiegészítő és SZAKÁGI BEJELENTÉSI TERVEKET
Otthon Plusz csomag: 795.000 Ft
A szolgáltatás tartalmazza
 • Az Otthon csomagot
 • A családi ház mérete megkötés nélküli
 • Teljes 3D tömegvázlat (lakás, telek, kerítés stb.) elkészítését és kinyomtatását
A szolgáltatás nem tartalmazza
 • A bejelentéshez szükséges hivatalos iratok beszerzését
 • Szükséges illetékek és hivatalos iratok díját
 • Az előkészítő munkarészeket (Geodézia, Talajmechanika, stb.)
 • A helyi kiegészítő és SZAKÁGI BEJELENTÉSI TERVEKET
Rezidencia csomag: 895.000 Ft
A szolgáltatás tartalmazza
 • Az Otthon csomagot
 • A külső és belső áttervezést (főfalak, válaszfalak, bútorozás, nyílászárók)
 • Az áttervezés a kiválasztott ingatlan teljes alapkoncepciójának meghagyása mellett történik, nem új ház tervezésével!
 • A bejelentéshez szükséges hivatalos iratok, közműtérképek beszerzését
A szolgáltatás nem tartalmazza
 • Szükséges illetékek és hivatalos iratok díját
 • Az előkészítő munkarészeket (Geodézia, Talajmechanika, stb.)
 • A helyi kiegészítő és SZAKÁGI BEJELENTÉSI TERVEKET
Rezidencia Plusz csomag: 945.000 Ft
A szolgáltatás tartalmazza
 • A Rezidencia csomagot
 • A családi ház mérete megkötés nélküli
A szolgáltatás nem tartalmazza
 • Szükséges illetékek és hivatalos iratok díját
 • Az előkészítő munkarészeket (Geodézia, Talajmechanika, stb.)
 • A helyi kiegészítő és SZAKÁGI BEJELENTÉSI TERVEKET

SzeRaKo Kft Komplex ház tervrajz csomag: 1.275.000 Ft-tól az építési program alapján

A SzeRaKo Kreatív Design © tervezési folyamat szerinti komplex tervezés, látványtervezés és a szükséges kiviteli tervek elkészítése, az igények és az építési program (méretek, alaprajzok, szintek, helyiségek stb.) alapján.
A feltüntetett árak nettó árak és Budapest és Pest megye területén lévő legtöbb településre vonatkoznak. A táblázatban feltüntetett csomagok nem minősülnek konkrét ajánlattételnek! Minden egyes épület bejelentési eljárási díjának megadása csak a feladat teljeskörű megismerése után - jelen táblázatot alapul véve - történik. A fenti árak az akció időtartama (a honlapon való megjelenés) alatt élnek, azok megváltoztatási jogát fenntartjuk.
A tervcsomagok részleteiért lépjen velünk kapcsolatba!