3D virtuális bejárás

Kezdőlap   |   3D virtuális bejárás
Épület bejárása virtuálisan
Járja be a tervezett épületet és nézzen körül a szobákban!
Felső kép: Virtuális
Az épület megalkotása során, a kreatív építészeti tervezéskor az alaprajzok és homlokzatok papírra rajzolva készülnek el. Építészként mi "térben gondolkodunk", de az eredményt csak sík és nem mozgatható rajzok formájában tudjuk prezentálni. Ez igaz a belsőépítészeti tervekre is, melyek 3 dimenzióban mutatják ugyan a leendő épületet, de csak egyetlen, nem változtatható nézetből. Nem tudunk se közelebb, se távolabb menni, és jobbra vagy balra sem fordulhatunk.
Mindez azonnal megváltozik a 3D virtuális térben felépített épület esetében! Ekkor a képernyőn - valósághoz közeli élményt adóan - az egér és a billentyűzet vagy akár VR eszköz segítségével bejárhatóvá válik a tervezés alatti családi ház, iroda vagy éppen egy üzemcsarnok. A virtuális épület bejárás nem helyettesíti a tervezést, hiszen tartalma az építészeti terveken alapul, azonban a teljes, 360°-os körbefordulás lehetősége, és a tetszőlegesen felvehető - odasétálható - nézőpontok nagyban megkönnyítik annak elképzelését, milyen lesz a lakásunkban élni, vagy éppen az új irodában dolgozni.
A virtuális térben való közlekedéshez segítséget kaphat a jobb alsó sarokban lévő kérdőjel ikonra kattintva, vagy elindíthat egy előre elkészített nézőpontokon végig haladó és a teljes épületet bemutató lejátszást is. A részletgazdagabb élmény elérése érdekében a 3D virtuális bejárás teljes képernyős nézetben is megtekinthető.
De nézzük milyen előnyöket is jelent az épület 3D virtuális térben való bejárása a leendő házépítők számára?
Még a kivitelezés megkezdése előtt az építész tervrajzok alapján felépített virtuális családi házában, az oldalunkon lévő, elkészített 3D modell segítségével végigsétálhat a leendő épületben. Beülhet akár a nappaliba, bemehet bármely helyiségbe. Jellemző burkolatokkal, típus bútorokkal és berendezési tárgyakkal és valós fényekkel már a tervezési szakaszban érzékelhetővé válnak az új épület helyiségkapcsolatai és a méretek is. Kiderülhet, hogy egy nyílászárót jobb lenne máshova helyezni, vagy az egyik szoba méretét megváltoztatni. A terveket sokkal egyszerűbb módosítani, mint a már felépült házban esetlegesen átalakításokat végezni!
Fontos azonban megemlíteni, hogy az így készített épületbejárás - a készítő program adta lehetőségeken belül - az épület egyszerűsített belső megjelenését biztosítja. Nem épül fel az egész épület, csak a belső terek (ezeknek is csak azon része, melyre a 3D bejárás kiterjed), melyeket alsó és felső födémsíkok határolnak. Szintén nem kerülnek megépítésre az egyedileg tervezett bútorok, nyílászárók, vagy a speciális belsőépítészeti elemek, melyeket - szükséges esetén - más programban és más módon tudunk elkészíteni.

Ismerje meg a 3D épület bejárást megelőző tervezési munkákat is!