Generálkivitelezés kulcsrakészen
Kezdőlap  |  Generálkivitelezés kulcsrakészen

Generálkivitelezés, kulcsrakész családi ház

Családi ház kivitelezése szerkezet- vagy kulcsrakészen, teljes körű építőipari munkák garanciával

Felső kép: Családi ház generálkivitelezése
Az épület terveinek elkészülte után komoly megfontolást igénylő szakasz következik: maga a HÁZ megvalósítása! Számos kérdés merülhet fel ekkor, mely közül a legelső és talán legösszetettebb az, hogyan építkezzünk: Generálkivitelező segítségével vagy önálló szakembereket (szakkivitelező cégeket) bízzunk meg inkább, és mi magunk koordináljuk az építkezést? Kellenek kiviteli tervek vagy sem? Ha igen, akkor azt ki készítse el? Az építész irányításával inkább a kivitelező intézze, esetleg a szakkereskedő mérnökök csapata? Már az elején sok a megválaszolandó kérdés és az a tapasztalatunk, hogy ennél csak több feladat merül fel majd a házunk megépítése, vagy egy lakásfelújítás során. Az itt szereplő pontokban ezekre igyekszünk részletes válaszokat adni!

A ház megépítése önálló szakemberekkel vagy generálkivitelezés ?

Irodánk az összes szakterületre kiterjedő szakember gárdával végzi a családi ház kivitelezési feladatait, melyekre garanciát vállal. Referenciáink nemcsak az oldalunkon és az újságokban és internetes szakmai publikációkban, hanem az életben, személyesen is megtekinthetők. Építőipari generálkivitelezés rövid határidővel tapasztalt kollégáinktól A házaink megépítését a tevékenységi körzetünkön belül, a folyamatban lévő munkáink és helyszíneinek figyelembe vételével tudjuk elvállalni!
További kérdés, hogy egyáltalán szükséges-e a generálkivitelező, vagy inkább magunk keresgéljünk egyenként szakembereket a házunkhoz? Manapság nagyszámú indok szól a kulcsrakész munkát vállaló generálkivitelező mellett a ház építési feladatok esetén. Lényegesen kevesebb szakmailag megfelelő vállalkozás (Kft. illetve szakember) található a piacon, mint mondjuk 10-20 éve és jóval több épület kivitelezése is van folyamatban. Lehet találni megbízható, leinformálható generálkivitelezőt és a referenciaházak megtekintése után, már "csak" a pénzügyi megállapodás és az időbeni ütemezés a kérdés... Amint azt írtuk, természetesen a partnereinknél is van lehetőség az elkészült családi házakat megtekinteni, de hasznos lehet a ház építés közbeni lakóházak megtekintése is. Természetesen van, akit az előbbi érdekel és volt olyanra is példa, aki kifejezetten az utóbbit igényelte: milyen a szakember gárda, milyen pl. a tégla falazat, a beton szerkezetek látható minősége, hogyan szervezik a munkafolyamtokat?

A generálkivitelező kiválasztása a családi ház megépítéséhez

A kivitelezés során három olyan fő választási szempont létezik, melyek fontossági sorrendjét a sokéves tapasztalat alapján alakítottuk ki:
Generálkivitelezés ajánlatok megbízható, nagy múltú partnercégtől Generálkivitelezés pontosan hozzáértő mérnökök által

Megépült referencia épületek

Elsőként említjük a referenciát, mint legfontosabb kiválasztási szempontot. Akinek a háta mögött számos szép családi ház van kivitelezőként, az biztosan pályázhat a mi munkáinkra is. A legrégebbi partner cégünk, aki kulcsrakész kivitelezéssel épít, több mint húsz éve készíti az általunk tervezett családi házakat. Mostanra 60 körüli ezeknek a közös alkotásoknak a száma! Jellemzően közepes és nagyméretű családi házak, 1-2-3 szintes elosztással. Egy időben 3-6 db épület építését irányítja és szervezi, miközben mindegyik építési helyszín az építkezés eltérő szakaszaiban áll. Az egyiknél kitűzés és alapozás, máshol falazás és megint máshol pl. festés-mázolás. Így lehet szervezni az egyes szakágak és brigádok munkáját, hogy folyamatosan el legyenek látva munkával. Mint generálkivitelező ellátja a felelős műszaki vezetést is és szinte mindegyik nap mintegy körutazás szerűen végigmegy a futó munkák egyes helyszínein. Visszatérve a megépült házakra, természetesen lehetőség van teljesen kész, lakott családi ház referencia látogatására és van mód a munkafolyamatok építés közbeni megtekintésre is. Mindkét helyszín indokolt lehet, más és más szemszögből lehet megvizsgálni ezeket az Építtetők részéről.

Szakmai megbízhatóság

Szinte minden esetben egy egész élet munkáját teszik bele a családok a saját házuk megépítésébe. Ezért kiemelten fontos, hogy meggyőződjenek az általuk kiválasztott generál kivitelező emberi és szakmai megbízhatóságáról. A építőipari előéletet az elvégzett iskolák, egyes kamarai tagságok, céges adatok, referenciák alapján ma már szinte néhány kattintással le tudjuk ellenőrizni. Fontos ugyanakkor, hogy a mutatós honlap önmagában nem elég, viszont manapság mindenképpen szükséges dolog. Emellett az emberi tényező is fontos, mert egy több hónapig tartó közös munka veszi kezdetét ami alatt elengedhetetlen a jó kommunikáció. Megbeszélések, egyeztetések sora történik mire egy teljes generálkivitelezés folyamata lezárul. Szinte mindenhol közreműködik műszaki ellenőr kolléga, aki rengeteg terhet levesz a megrendelők válláról, amellyel nem csak munkaidőt spórol meg, hanem kommunikációban, szakkérdések megválaszolásában is segít a megvalósítás során. Ha bizonytalan az építtető pl. egy-egy szakasz megfelelő teljesítéséről, számla befogadásáról, kiegyenlítéséről, ebben is hozhat döntést (természetesen csak szakmai alapon) a műszaki ellenőr, és gördülékenyen folytatódhat tovább a munka.

Ajánlati ár és garancia

Családi ház kivitelezés esetében általában az árazatlan költségvetési kiírás beárazása a legelső lépés. A kijelölt és pályázó generálkivitelezők megkapják a teljes építész és szakmérnöki tervdokumentációt, átnézik és ez alapján készítik el elsőkörös ajánlatukat. Azért hívjuk elsőkörösnek, mert először nem szoktak változtatni a kiírás tételeiben, mert így könnyebben összehasonlíthatók a kézhez kapott ajánlatok. Ha az ajánlatok között van egy-kettő, amelyik egyezik az építtetők elképzeléseivel, akkor rendszerint ezen ajánlatot elkészítőkkel folytatják a tárgyalást és kérni szoktak egy második körös ajánlatot, ahol már az építőmesteri szakágon felül a nyílászárók, gépészet, villamosság és egyéb munkák is szerepelnek. Szintén időben itt aktuális, hogy az egyes tételek mennyiségei ellenőrzésre kerüljenek, lehet módosítani anyagokon és technológiákon is, megegyező minőség esetén, ehhez még az építész tervező bevonása sem szükséges. Ebben a második körben, az időbeni és pénzügyi ütemezést is meg kell tárgyalni, fel kell állítani. A garanciára vonatkozó részeket tartalmazza a szerződés is, de az építkezés során magasabb rendű jogszabályok és törvények pontosan szabályozzák ezt a kérdéskört.

Ma a világban minden a spórolásról szól, de ne tévesszük szem elől, hogy most a saját életterünket alkotó családi házunk megépítéséről kell dönteni, ezért érdemes megfelelően körültekintő módon eljárni és a sok szempontot együtt vizsgálni. Véleményünk szerint a legjobb ár/érték arány megtalálása a legyen a legfontosabb szempont. Generálkivitelezéskor hiába a legolcsóbb ajánlati ár, ha egy pontatlanul kitűzött épületrész, egy szakszerűtlen falazás vagy valamilyen nem terv szerinti szerkezeti megoldás következtében komoly hibák keletkeznek a házban. De az étkezőben rosszul lerakott, csúnya padlólapot évtizedeken keresztül nézhetjük minden nap. Nem is beszélve arról, ha néhány csomópont kialakítása hibás lesz és ez hőszigetelései problémát okoz, akkor a hűtés vagy fűtés is többe kerül, akár az otthona energetikai besorolását is leronthatja. Ezek a kérdések nekünk is fontosak! Pédául volt olyan épületünk, melyet azért nem tudtunk lefotózni és a referenciák között szerepeltetni - pedig szép családi ház lett volna - mert az elkészült munkák minősége ezt nem tette lehetővé.

Az építőipari generálkivitelezés és a kiviteli tervek

Hasonló gyakori kérdés, hogy minden típusú kivitelezés (generál vagy külön alvállalkozók) esetén szükséges-e kiviteli tervdokumentáció? A válasz az, hogy igen. Manapság egy felújítás, családiház, illetve kis társasház tervezésekor az ún. egyszerűsített bejelentéses eljárás szükséges és az ekkor beadandó anyagnak kötelező része az építész és a tartószerkezeti (statikai) kivitelezési terv. Építőipari kivitelezés - Kérjen ár ajánlatot még ma Emellett gépészeti, villamossági és belsőépítészeti kiviteli szintű tervrajzok is indokoltak lehetnek, és egyre több Megrendelő igényli ezeket. Ha a kiviteli munkarészek rendelkezésre állnak, mindig részüket képezi az árazatlan költségvetési kiírás, ezt tudják beárazni a generálkivitelezők. Sok esetben a gépész és villamos kiviteli terveket a fővállalkozó "jól bejáratott" szakkivitelezőjének mérnöke készíti el, így házon belül összeegyeztetik a szakmai kérdéseket. Volt olyanra is példa, hogy a fűtőberendezés forgalmazója bizalommal ajánlott gépészmérnököt, aki probléma nélkül, profin és gyorsan elkészítette a szükséges terveket. Azt szoktuk mondani, hogy abban az esetben jó a kivitelező, ha nem csöng folyamatosan a telefon az irodában. Ha minden egyes csomópontnál, külső vagy belső szerkezeti megoldásnál, avagy építőanyag cseréje esetén nekünk kell válaszolnunk, akkor biztosan nem megfelelő a generál kivitelező, a felelős művezető vagy a műszaki ellenőr... Természetesen bármely építkezés közben előfordulhat, hogy szükségessé válik további tervezői útmutatás, erre mi is rendelkezésre állunk (több helyszínen az építkezés teljes folyamatában tervezői művezetést is végzünk).

Lakóépület kivitelezés helyett építési műszaki ellenőrzés

Minden olyan építőipari munkánál, amelyben nem generálkivitelezőként veszünk részt, nagy szaktudással bíró műszaki ellenőreinkkel úgy tudjuk támogatni Ügyfeleinket a megfelelő kivitelezésben és a családi ház megvalósításának, hogy az minél hatékonyabban valósuljon meg! Ezzel kapcsolatos sok részletet és mindent további információt megtalál az építési ellenőri szolgáltatásunkról szóló oldalunkon, ahol az egyes szerepkörök (Tervezői művezető, Építési műszaki ellenőr, Felelős művezető) ismertetései is elolvasható. További kérdések és ajánlatkérés esetén foruljon hozzánk bizalommal, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Kérje kivitelezési ajánlatunkat a tervekkel már rendelkező épületére!