Családi ház tervezése
Kezdőlap  |  Építészeti tervezés  |  Családi ház

Személyre szabott családi ház tervezése

Egylakásos lakóépületek tervezése az építészmérnök szemével

Felső kép: Épít+látv
A családok részére tervezett lakóépület irodánk leggyakrabban kért szolgáltatása. A megvalósult munkák - az azonos fő funkció mellett - nagy változatosságot mutatnak méretben, szintszámban és külső megjelenésben egyaránt.

A lakóház tervezésének első lépései

A kapcsolatfelvétel és az első megbeszélések a Megrendelő családdal mindig tartogat valami újat számunkra is. A tervezési alapelveket rögzítő első tárgyalást - ha erre lehetőség kínálkozik - minden alkalommal egy személyesen találkozó keretein belül tartjuk. Ekkor meghallgatjuk az igényeket és konkrét kérdésekkel pontosítjuk az útirányt, melyen el tudunk majd indulni a SzeRaKo Kreatív Design © családi háztervezési folyamat alapján az építész munkafolyamattal.
Első körben az építészmérnök kollégáink külön-külön a saját ötleteik szerint terveznek (természetesen a családoktól kapott előzetes instrukciók alapján), Építészeti tervezés és kreatív munkák majd miután mindenki elkészült, megnézve egymás munkáit, újabb inspirációt kapva, akár születik még néhány színes koncepció terv. (Az évek során előfordult az is - hogy egymástól függetlenül - két építész tervezőnk szinte ugyanazt az épületet rajzolta le :) A legjobb 2-3 esetleg 4 elrendezés kiválasztása után az építészeti tervezés első körében küldött anyagunk a szép színes építész alaprajzokon felül legtöbbször kis tömegvázlatot, térbeli rajzot is tartalmaz, amelyből jól láthatók, hogy milyen megoldásokat tudunk adni az előzetesen elképzelt épületre. Többek között ebbe az alkotó folyamatunkba engednek bepillantást facebook oldalunkon lévő, albumokba rendezett családi házaink és egyéb épületeink is. A tervezői munka a bejelentési (régebben engedélyezési) tervek elkészítésével folytatódik, amely akár helyszíntől függően kiegészülhet számos többlet tervvel is (ilyen lehet pl. tereprendezés, közúti behajtó vagy éppen költségvetés), ezek azonban nem minden esetben szükségesek. A megtervezett lakóházakról készült fotók, látványtervek megtekinthetők - az építészeti stílus, méret, szintszám és még egyéb szempontok alapján kereshető - tervezési munkáink között, melyben jelenleg 196 családi ház terve található. Ezek jelenlegi - építészeti stílusok szerinti - megoszlása a következő: modern lakóház - 63, mediterrán családi ház - 47, hagyományos épület - 82.

A modern családi ház tervezése, kialakításának szempontjai

Sokéves tapasztalatainkat szeretnénk megosztani, amit tervezőként éltünk meg a családokkal közösen: melyek a legfontosabb szempontok az építészeti tervezési (háztervezési) munkák során?
Szempontok a családiház tervezés során A családi ház tervezése - legfőbb szempontok

Alaprajzi elrendezés

Természetesen a legtöbb család prioritási sorrendjében legelöl szerepel az egyes helyiségek ingatlanon belüli elrendezése, az alaprajzi funkció séma. Ennek meghatározásához fontos ismerni a család minden tagjának mindennapi életét. A koncepció tervekre sok időt fordítunk és szinte mindig több variációt dolgozunk ki rá, majd ezeket elemzünk együtt a családokkal. Az Építtetők igényein túl az alaprajzba sokszor "beleszólnak" az országos vagy helyi előírások és a területi Főépítész is, amely néha megbonyolíthatja a tervezés menetét. Az elmúlt évek is változtattak a igényeken, míg régen ritkaság számba ment a távmunka, manapság egyre többen választják ezt a megélhetési formát, és ez fontos befolyásoló tényezője az alaprajznak is. Az otthoni dolgozó elhelyezkedése is alapvetően más pl. angoltanár, mérnök esetleg fogorvos esetén. Legalább ekkora fejtörést okoz a többgyermekes családoknál a gyerekszobák megfelelő helyének megtalálása, mert ami jó elrendezésnek tűnik csecsemő korban, az a kamaszkor közeledtével már nem biztos, hogy ugyanilyen jónak bizonyul majd…

Külső megjelenés

A jól megtervezett épület külseje harmóniában van a belső terekkel. Azonban gyakran előfordul, hogy egy ablak, amelyik a homlokzaton a burkolatok miatt rögzített pozícióban van, a szobában kevésbé kedvező helyre kerül. Ilyen esetben melyik szempont érvényesüljön? Vannak családok, ahol a homlokzat, tömeg, tetőzet kialakítása, arányai, a színezés és anyagozás a legfontosabb, ők így kissé hátrébb sorolják az alaprajzi elrendezést (azért az alapvető használati szempontok biztosítása mellett). Több épületünknél is kiemelt igény volt az utcai bejárat kialakítása, amely eldöntötte mind a földszint, mind az emelet elrendezési sémáját. A tervezés során akár kívülről indulunk befele vagy éppen bentről kifele a jól kialakított épületek építészeti egységet mutatnak . A mai kor homlokzatburkolati termékei között válogatva mondhatnánk, könnyű dolga van a tervezőknek, azonban az egymáshoz és a településhez illeszkedő anyagok és színek meghatározása szaktudást igényel. Emellett szinte mindegyik településen meghatározzák, hogy milyen anyagok az alkalmazandók vagy éppen a tiltottak.

Belsőépítészeti design

Ahol az egyes helyiségek méretének és helyének meghatározása véget ér, szinte ott kezdődik a belső kialakítás, a bensőséges harmónia megteremtése. Mostanában (szerencsére) egyre több az olyan megrendelőnk, ahol az életszemlélet, tapasztalat alapján ez is kiemelt szemponttá válik. A belsőépítész munkája szorosan összekapcsolódik a építészével, de számos ponton túlmutat rajta. A harmonikus környezetet megalkotása sokkal több a szobák falszínének a kiválasztásánál. Fontos szempont: a belső design is tükrözze a családok igényét és az egyes szobák a benne lakók személyiségét is. A személyre szabottság nem áll meg a formáknál, színeknél és a térkapcsolatoknál, hanem legtöbbször kiterjed a bútorokra is. Ezen bútortervek az alaprajzok adottságainak elemzése után kerülnek kidolgozásra. Fontos eleme a lakásbelső tervezésnek a világítási módok meghatározása és azok kialakítása is, amely például a stílushoz igazodó álmennyezettel oldható meg. Belsőépítész kollégáinkkal nagyon jó az együttműködésünk és erről több magazinban megjelent épületünk is tanúskodik.

Természetesen a házaink megtervezése sokkal összetettebb folyamat, mint azt a fenti három menüpontban ismertettük, többek között ezért is fontos egy nagy tapasztalttal rendelkező tervező iroda kiválasztása. Minket a tapasztalat és a sokszínűség jellemez, melyet építész tervező kollégáink különböző korának és személyiségének köszönhetjük. Irodánkban nem csak építészmérnökök vannak, hanem a családiházak megtervezéséhez szükséges minden szaktervező mérnök is rendelkezésünkre áll. A tervezési munkában résztevevő kollégákról és az általuk végzett feladatokról az előbbi linken további részletek is olvashatók. Az egyszerű bejelentéshez szükséges szakmérnöki munkákról is található egy rövid leírás a tervezési folyamatunkat bemutató oldalon.

A tervezés után a következő lépés: a ház felépítése

Azt gondoljuk, a teljeskörű építőipari szolgáltatás nem érhet végett az épületek tervezésével (melybe beletartozik a látványtervek elkészítése és a teljes belsőépítészeti design kialakítása) és az építési engedély megszerzésével, hanem folytatódik a tervezett létesítmény megvalósításával. Az általunk megtervezett családi lakóházakat garanciával megépítjük, vagy idegen kivitelező választása esetén vállaljuk azok teljes körű építési műszaki ellenőrzését is.

Állunk rendelkezésre a családi házának megtervezésére!